Vrijdag avond 21-09-2018, VHZ HS2 vs Spaarnestad HS10.
De eerste wedstrijd van het seizoen en de heren wisten dat het geen gemakkelijke wedstrijd zou gaan worden…

Voor het eerst als team in de 2e klasse tegen een tegenstander die al jaren actief is in deze klasse en erg op elkaar ingespeeld is.
De instelling van onze mannen was zeer positief en ontspannen. Hun doelstelling: plezier maken, genieten van elke bal en proberen de wedstrijd te winnen… en wat hebben zij een wedstrijd neer gezet!

Al vanaf de eerste bal zat de stemming er goed in, de passes kwamen ruim, de service druk was goed, er werd gevochten voor elke bal. Al vroeg kwam VHZ op een voorsprong van 5 á 6 punten. Het bleef tot voorbij de stand van 25-25 nog spannend. Maar na een paar ongelukkige services en goed geplaatste ballen van Spaarnestad trokken zij aan het langste eind en wonnen de eerste set. (25-27)

In de tweede set zat het ritme er goed in en VHZ haalde mooie punten binnen. Er werden vloeren gedweild, kill blocks en power aanvallen gemaakt aan weerszijde van het net. Maar de ervarenheid van Spaarnestad kreeg hier de overhand en de technisch geplaatste ballen deden het voor hun en wonnen ook deze set. (15-25)

In het volleybal wordt er geregeld gepraat over “de bekende 3e set” en dit is waarom:
VHZ wijzigde iets aan hun opstelling en ze klommen gelijk op met Spaarnestad. Er werd goed gestreden, sterk verdedigd en strak met power aangevallen. De druk was hoog aan de kant van Spaarnestad, maar VHZ voerde de druk verder op door consequent sterk te serveren waar zij geen controle op kregen. Ondanks de verschillende wissels, hield VHZ bal bezit en haalde via een “serve”(ketser) de set binnen. (25-15)

In de vierde set zou het gaan op uithoudingsvermogen, kon VHZ het opnieuw laten zien en een vijfde set afdwingen?
In deze set kon je goed zien dat Spaarnestad een geroutineerd team is in de 2e klasse. VHZ had erg veel moeite om de focus vast te houden en de netheid in de pass vast te houden. Zij bleven nog wel redelijk goed bij, net 2 á 3 punten achter. Na een time-out kreeg VHZ weer wat grip op de service van Spaarnestad en ze kwamen zelfs 1 punt voor te staan. Waar Spaarnestad moeite had om hun technisch geplaatste ballen te spelen in de 3e set lukte dat ditmaal erg goed, waardoor de verdediging moeite had om ze eruit te lopen.
Mede dankzij dit soort slimme ballen wisten zij de set binnen te halen en de wedstrijd te winnen. (18-25)

Geschreven door: Michael Peereboom 
(Middenaanvaller Heren 2)

Na afloop bespraken onze mannen de wedstrijd en wat waren zij trots op hun prestatie. Hard gevochten, prachtige aanvallen, goede service druk… en het eerste puntje in de 2e klasse is binnen! Klaar voor de revanche!